Schrijf je in voor de optocht 2017
 • {content_title}

  {content_content}

  Nieuws

  Wakkere Piëlhaas voor Stichting Algemene Hulpdienst Venray

  03 november 2017

  Wakkere Piëlhaas voor Stichting Algemene Hulpdienst Venray

  Het bestuur van vastelaovesvereniging de Piëlhaas kent ‘de Wakkere Piëlhaas’ dit jaar toe aan Stichting Algemene Hulpdienst Venray. ‘De Wakkere Piëlhaas’ wordt uitgereikt aan een persoon of vereniging die zich onderscheidt, op educatief of charitatief gebied, binnen de Venrayse samenleving. Stichting Algemene Hulpdienst Venray (beter bekend als AHD) heeft zich op charitatief gebied ruimschoots onderscheiden.

  Wat is de AHD?
  AHD is al bijna 45 jaar een stille maar zeer belangrijke kracht in de Venrayse samenleving.
  De vrijwilligers van deze stichting zorgen ervoor dat mensen met een smalle beurs de hulp krijgen die ze nodig hebben bij de alledaagse zaken. De kracht van de stichting is verankerd in de 37 vrijwilligers, wat deze vrijwilligers kunnen kan namelijk als hulp worden aangeboden.

  Historie
  In 1972 staat zuster Serafien samen met Marij Peeters van de Thuiszorg aan de wieg van AHD. Zij zien de noodzaak om mensen met een kleine beurs te ondersteunen in de dagelijkse taken, dit in het geval dat de instanties niet ondersteunen en de mensen het niet kunnen opbrengen. Met deze gedachte als uitgangspunt wordt de organisatie opgericht, met als officieel oprichtingsjaar 1973.
  In de jaren die volgen blijkt de organisatie een goede vondst te zijn, de vrijwilligers zorgen er voor dat veel mensen geholpen worden en meer en meer vrijwilligers sluiten zich aan. In 1982 wordt de organisatie als stichting ingeschreven en staat vanaf dat moment bekend als Stichting Algemene Hulpdienst Venray.
  Hoe werkt de stichting?

  Mensen die hulp nodig hebben bij de meest uiteenlopende zaken melden zich telefonisch (584444) of bij het kantoor van de stichting, deze is gevestigd in de ‘Kemphaan’ aan het Kennedyplein. De aanwezige coördinatoren bepalen op basis van de hulpwens welke vrijwilliger het meest geschikt is voor de klus. De uitgekozen vrijwilliger stemt vervolgens zelf af met de aanvrager wanneer hij of zij komt helpen.
  Belangrijke voorwaarde om van de service gebruik te maken is dat je het niet zelf kunt en je professionele hulp niet kunt betalen. Het is aan de coördinator om dit te bepalen, in geval van twijfel valt het dubbeltje altijd de goede kant op.

  De hulp die door de vrijwilligers geboden wordt heeft betrekking op de dagelijkse gang van zaken. Denk hierbij aan hulp bij de belastingaangifte of de begeleiding bij bezoek aan het ziekenhuis, spullen afvoeren naar het milieustation, maar ook aan een simpel iets als een lamp vervangen of het ophangen van gordijnen.
  Dit zijn hulpvraagstukken die je niet als eerste bedenkt maar die essentieel zijn om te zorgen dat je plezierig kunt leven. Dit werk is dus zeer belangrijk omdat het niet meer vanzelfsprekend is dat je familie of buren je kunnen helpen bij deze alledaagse klusjes of taken. Daarnaast vervullen de vrijwilligers ook allemaal een sociale rol. Vaak gaat het niet alleen om de klus maar ook om het praatje tijdens een kopje koffie.

  Toekomst
  Aan een goed concept moet je niet sleutelen, de AHD wil de komende jaren doorgaan met de werkzaamheden die ze nu uitvoeren. Waar andere burgerinitiatieven komen en gaan is de stichting al 44 jaar een constante factor in Venray. Ze vervullen daarmee een essentiële rol in de samenleving.
  Om die rol te blijven spelen zijn wel een aantal zaken van groot belang. Het is van levensbelang dat de stichting subsidie ontvangt van de gemeente, zonder deze subsidie heeft de AHD geen bestaansrecht. Dit geld zorgt er onder andere voor dat ze kantoor kunnen houden in de ‘Kemphaan’ en dat ze gereedschap kunnen aanschaffen. Daarnaast zijn de vrijwilligers minstens zo belangrijk, wat zij kunnen kan immers als hulp worden aangeboden.
  De stichting is daarom altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Op dit moment zijn ze bijvoorbeeld hard op zoek naar vrijwilligers die tuinen kunnen onderhouden.
  Een ontwikkeling die de leden van het bestuur verwachten is het vervoer van personen. Hier komt steeds meer vraag naar, de mogelijkheden hiervoor worden onderzocht.

  Tot slot willen de leden van het bestuur graag benadrukken dat elke vrijwilliger even belangrijk is. Je doet dit werk met zijn allen!

  'De Wakkere Piëlhaas' wordt op 12 november uitgereikt in de foyer van de Schouwburg van Venray.

  Op de foto staat het bestuur van AHD, v.l.n.r.:

  Joop Bekenes

  Gerda Bekenes

  Jan Phillipson

  Rob Hazeleger

  Margo Verploegen ontbreekt.

  Terug

  {content_title}

  {content_content}

  {content_title}

  {content_content}