Schrijf je in voor de optocht 2017
 • {content_title}

  {content_content}

  Nieuws

  Bronze Piëlhaas voor Karel Janssen

  27 januari 2020

  Bronze Piëlhaas voor Karel Janssen

  Het bestuur van Vastelaovesvereniging de Piëlhaas kent ‘de Bronze Piëlhaas’ dit jaar toe aan Karel Janssen.

  Karel heeft zich van jongs af aan ingezet om de Venrayse cultuur te bewaren, beheren en nieuw leven in te blazen. Hij stond en staat aan de basis van vele vernieuwende initiatieven waar Venray profijt bij heeft. Dit alles vanuit een bescheiden rol op de achtergrond.

  ‘Als je de kans hebt moet je maatschappelijk betrokken en actief zijn’

  Je inzetten voor de gemeenschap is een deugd die Karel van thuis uit mee krijgt. Zijn moeder geeft hem het advies mee om je in te zetten voor de maatschappij als je de kans krijgt maar dat je er niet te veel ruchtbaarheid aan moet geven. Deze wijze les neemt hij ten harte bij alles wat hij in zijn cultuurmaatschappelijke loopbaan doet.

  Het eerste wapenfeit op dat gebied speelt zich af aan de grenzen van de gemeente Venray. Op zestienjarige leeftijd neemt hij het initiatief voor een watersportvereniging in Maashees. Om dit mogelijk te maken zorgt hij er persoonlijk voor dat de overheid de Maas bij Maashees kenmerkt als ‘snelvaart’ gebied. Deze combinatie van een vernieuwend idee en de slagvaardigheid kenmerken Karel.

  Nadat hij vanwege studie en werk een tijd buiten Venray gewoond heeft keert hij in 1976 definitief terug. Op dat moment is hij al een bekende binnen de Rooyse Vastelaovend; in 1975 is hij adjudant bij Prins Ton I en treedt hij ook toe tot de Raad van XI. In 1980 richt hij met een groep vrienden Joekskapel ‘Naovenant’ op, dit doen ze puur voor de lol want echt een instrument bespelen kunnen ze nog niet. Uit praktisch oogpunt kiest Karel ervoor om de trompet te bespelen, ‘deze neem je immers het makkelijkste mee’.

  In die jaren is hij ook mede oprichter van het Pompgenootschap. Dit illustere gezelschap zet zich, zoals de naam al doet vermoeden, in om de pomp terug te krijgen op de Grote Markt. Een streven waar ze ook in slagen. Wat echter op dat moment haast niemand weet is dat zij de organisatie zijn achter diverse stunts in Venray. Ludieke acties die zorgen voor veel hilariteit en waar de bedenkers nog wel het meest van genieten.

  Het terughalen of terug plaatsen van cultureel erfgoed wordt verder opgepakt als Karel Stichting Cultuurgoed opricht. Deze stichting zorgt er onder andere voor dat het beeld van de Gouden Leeuw terug keert in het straatbeeld van Venray. In de loop der jaren zorgen zij ervoor dat er meer Venrayse iconen die verloren zijn gewaand terugkeren. Zorgen dat ons centrum de allure heeft die het verdient pakt Karel verder op met ‘Centrum op de Schop’. Hij is één van de drijvende krachten achter dit project, doel is dat de bezoeker zicht prettig moet voelen als ze er rond lopen. Met vernieuwende ideeën zoals het wapen van Venray op de putdeksels en het gebruiken van ronde hoeken op de pleinen zorgen ze hiervoor.

  Karel speelt ook een prominente rol in diverse activiteiten van het belangrijkste thema in Venray dit jaar: 75 jaar bevrijding. Als medeinitiatiefnemer van de commissie ‘Van Verwoesting tot Wederopbouw’ focust hij zich niet enkel op het moment van de bevrijding maar juist ook op de wederopbouw. Hoe heeft ons dorp zich in de jaren na de oorlog weer herpakt? Daarbij gaat het niet alleen om het letterlijke opbouwen maar ook onder andere om de ontwikkeling van bestuur en religie.

  Daarnaast zorgt hij ervoor dat de bevrijding tastbaarder wordt door op de Engelse begraafplaats waar het hem lukt, middels het plaatsen van foto’s bij graven, de gesneuvelden een gezicht te geven.

  De interesse voor de bevrijding dateert al vanaf 1988, als hij in de bouwvak samen met een groep Engelsen het ‘pyramide’ monument bouwt op de Overloonseweg. Vanaf dat moment is hij ook betrokken bij het naar Venray halen van de Engelse veteranen. Daar begint zijn band met de veteraan John Sleep. Een man met een uniek oorlogsverhaal, Karel zorgt ervoor dat, door hiervan een documentaire te maken, het verhaal niet verloren gaat.

  Buiten deze publiekelijke initiatieven heeft Karel zich zoals het advies van zijn moeder betaamde ook nog meer op de achtergrond ingezet voor de Venrayse samenleving. Mooiste voorbeeld hiervan is de kerstpakkettenactie. Twintig jaar lang heeft hij geheel anoniem in samenspraak met de stichting Synthese kerstpakketten verstrekt aan mensen die het zeer goed konden gebruiken. Het tekent Karel dat hij dit vooral mooi vond om te doen enkel om via via de reacties van de mensen terug te horen.

  Buiten bovengenoemde feiten heeft Karel zich in de loop der jaren ook ingezet voor onder andere Spio, Altaar en Kunstverwerving Grote Kerk, Museum de Burggraaf, het Oranje Comité, KTS, Stichting Bedrijf en Cultuur en richtte hij goeden doelen stichting Jambo en Heerensociëteit Venray op.

  Alles wat hij gedaan heeft kwam voort uit de morele verplichting die hij voelt om maatschappelijk betrokken te zijn. Samenwerking was altijd de belangrijkste randvoorwaarde om zaken voor elkaar te krijgen. ‘Alleen kun je niks bereiken, je hebt anderen nodig’. Het belangrijkste wat hij ervoor terug heeft gekregen is het plezier en de vriendschappen.
  Zoals hij zelf zegt: ‘Van geven word ik blij, van krijgen word ik verlegen.’

  De Piëlhaas feliciteert Karel Janssen van harte met de toekenning van de Bronze Piëlhaas. De Bronze Piëlhaas wordt op 1 februari tijdens Circus Mök uitgereikt.

   

  Terug

  {content_title}

  {content_content}

  {content_title}

  {content_content}