Schrijf je in voor de optocht 2017
 • {content_title}

  {content_content}

  {content_title}

  {content_content}

  Nieuws

  Bericht aangaande Roetsj en Iensjekke

  11 januari 2023

  Bericht aangaande Roetsj en Iensjekke

  Allerbeste Piëlhazen, Piëlhazinne en Hazekeutels van Rooj,

  Nog een paar dagen en dan barst de Vastelaovend ien Rooj echt los en gaan we bij “Rooj dat kumt goëd uut!” zien wie ons nieuwe Prinselijk Trio en Boerebruudspaar zullen zijn. Ze kunnen niet wachten om voorop te gaan tijdens Vastelaovend 2023. Een mooie traditie van VV De Piëlhaas om de Vastelaovend ien Rooj uit te dragen.

  Na 2 jaar geen Vastelaovend met Piëlhaas activiteiten mogen alle Piëlhazen, Piëlhazinne en Hazekeutels weer volle bak Vastelaovend gaan vieren. In de 2 “Corona-jaren“ heeft de vereniging uiteraard niet stil gezeten. Alle Cie-leden en het Bestuur zijn doorgegaan met de voorbereidingen voor dit seizoen.

  De afgelopen dagen is er veel gezegd en geschreven over de plannen van de horeca om entree te vragen voor de toegang tot de pleinen op Vastelaoveszaterdag. Wij begrijpen dat dit reacties en vragen oproept. Als Bestuur van De Piëlhaas hebben wij na overleg unaniem ingestemd met het heffen van entree. En het is altijd goed om nog eens toe te lichten hoe dit tot stand is gekomen.

  De Piëlhaas staat voor het in ere houden van de Roojse Vastelaovestradities en deze over te dragen aan de jeugd, zodat er nog tot in lengte van jaren Vastelaovend gevierd wordt ien Rooj. Wij zijn niet een organisator van grote buitenactiviteiten met alles wat daarbij komt kijken. Wij zijn een vereniging en geen bedrijf. Waar wij voor staan is het stimuleren van nieuwe ideeën en initiatieven die de Vastelaovend ien Rooj en haar tradities alleen maar leuker en sterker maken. De Vastelaoveshumor op de vierkante meter, de gezelligheid met elkaar, dat maakt onze Vastelaovend zo mooi. Zo waren er een aantal Vastelaovesliefhebbers die in 2006 bedachten dat het wel leuk zou zijn om op Vastelaoveszaterdag de “Vastelaovend ien te Roetsjen”. In 2007 zijn we hiermee gestart met een platte kar en 350 mensen op het plein. En we weten allemaal hoe dit gegroeid is tot een groot evenement op beide pleinen in het centrum van Rooj. Het is voor De Piëlhaas te groot geworden om dit zelf nog te organiseren en in overleg met horeca Venray hebben we de organisatie overgedragen.

  De horecaondernemers kunnen licht en geluid regelen, zorgen dat artiesten komen en zorgen dat alle noodzakelijke maatregelen die de veiligheid bij een dergelijk groot evenement moeten waarborgen goed geregeld zijn. In de aanloop naar Vastelaovend 2023 is gebleken dat de kosten enorm oplopen en heeft de horeca het voorstel gedaan om entree te vragen op de zaterdag voor de beide pleinen. Het bestuur van VV De Piëlhaas heeft daarmee ingestemd. Het alternatief was namelijk geen Roetsj / Iensjekke, want de afgelopen jaren was de organisatie voor de vereniging verliesgevend. Een heel belangrijk punt voor ons was wel, met het maken van de afspraken, dat alle andere Vastelaovesactiviteiten met de Vastelaovesdaag gratis toegankelijk zijn, dat de Schouwburg te allen tijde gratis toegankelijk is en dat de jeugd de Bol-Zaal kan gebruiken als residentie. Zeker dat laatste is een belangrijk punt voor De Piëlhaas. Wij hebben steeds als voorwaarde geëist dat de jeugd vanaf zaterdag tot aan de afsluiting op dinsdag onderdak moet  hebben. De Piëlhaas heeft in het beleid extra aandacht voor de jeugd, want dat is tenslotte de wortel van onze Vastelaovesboom en daar moeten wij blijvend aandacht voor houden, om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst er nog veel Vastelaovesvierders zijn ien Rooj.

  Samengevat is er alleen een entree van Eur 11,20 ( Eur 22 inclusief 4 consumptiebonnen) voor de zaterdag op de 2 pleinen in Venray en al het andere is gratis toegankelijk.  

  Wij hopen dat er ook in de toekomst weer nieuwe ideeën en initiatieven gaan komen die onze Roojse Vastelaovend nog mooier maken en daar willen wij als Bestuur zijnde ook onze Commissies de tijd voor geven en  proberen te voorkomen dat het alleen maar gaat over kosten, regelgeving etc., terwijl juist de creativiteit, de vastelaoveshumor en onze Roojse Vastelaovestradities voorop moeten staan.

  Wies ien ut veld en hoëpelik allemôl wies zaoterdagaovend beej “Rooj dat kumt goëd uut!”

   Mit Vriendelike Vastelaovesgroet,

   Frank Arts

  Vurzitter VV de Piëlhaas

  Terug

  {content_title}

  {content_content}