Schrijf je in voor de optocht 2017
  • {content_title}

    {content_content}

    {content_title}

    {content_content}

    Nieuws

    Bronzen Piëlhaas voor Jan Broeren

    18 januari 2024

    Bronzen Piëlhaas voor Jan Broeren

    Bronzen Piëlhaas voor Jan Broeren
    Een leven lang toegewijd samenwerken en netwerken voor de (jeugd) vastelaovend

    Het bestuur van Vastelaovesvereniging de Piëlhaas kent ‘de Bronzen Piëlhaas’ dit jaar toe aan Jan Broeren.

    De Bronzen Pielhaas is de hoogste onderscheiding van V.V. de Pielhaas. Deze wordt toegekend aan hen die grote verdiensten hebben op sociaal en cultureel gebied binnen de Venrayse samenleving.

    Deze omschrijving past Jan als een warme jas, al sinds zijn jonge jaren zet hij zich in voor het behoud maar ook de ontwikkeling van de vastelaovend in Venray. Vanaf het begin beseft hij dat dit alleen mogelijk is als hij dit samen met anderen doet, hij is altijd op zoek naar de verbinding en samenwerking.

    Voor eens en altijd een Hazekeutel

    Als Jan in 1970 als raadslid/ceremoniemeester lid wordt van de Jeugd Raod van XI begint ook zijn levenslange relatie met de Jeugd Vastelaovend in Venray en de dorpen eromheen. Van begin af aan ziet hij het belang in van de jeugd voor de vastelaovend en andersom.

    Als bestuurder van de Hazekeutel (vanaf 1983) toont Jan direct zijn kwaliteiten als behendig netwerker. Hij zorgt ervoor dat zijn baas een oplegger schenkt aan de Hazekeutel voor de optochten. Dit regelen van zaken, dankzij vernuftig netwerken en de juiste mensen op de juiste momenten aanspreken, is iets wat Jan de jaren erna nog vaak zal doen. Altijd ten behoeve van de vastelaovend, mean en lean al voordat iemand het begrip kende.

    Vanaf 1989 tot 2006 is hij voorzitter van de Hazekeutel. In deze jaren beleeft hij vele hoogtepunten. Wat er bovenuit springt is de organisatie van het Kiender Liedjes Festival in 2005 in de Wetteling. Hiermee laat de vereniging zien dat je door een grote club vrijwilligers en een groot netwerk binnen de vastelaovend een dergelijk evenement met duizenden bezoekers kunt organiseren. Het zet de Hazekeutel op de kaart in Limburg. Jan: ‘Een prachtig voorbeeld van zorgen dat ’t samen gedaan wordt; niemand alleen zitten en zorgen dat het lukt.’

    Bouwen aan de toekomst

    Aan het eind van zijn voorzittersperiode is Jan als projectleider direct betrokken bij de bouw van de vastelaoveshal, waar hij ook het secretariaat tot juli 2023 voor deed. Dit succesvolle project vervult hem nog altijd met trots, vooral ook omdat wederom de vele vrijwilligers er samen voor zorgen dat het zo snel gerealiseerd wordt. En waarbij je ziet tot waar wij als vastelaovessamenleving toe in staat zijn als we de energie en tijd erin steken. De hal is vandaag de bouwplaats voor de wagens, herbergt een museum en er worden rondleidingen gegeven voor basisscholen; kortom een plek die mensen samenbrengt.

    Het is ook bij de Hazekeutel dat de kiem wordt gelegd voor een bijzonder viertal. De Grieze Wieze, bestaande uit Jan, Gerrit Linders, Grad Heldens en Antoon van de Sterren

    De Grieze Wieze: een club die mensen en dorpen verbindt

    De vier mannen vinden elkaar in de liefde voor de jeugd vastelaovend. Eén van de zaken die ze samen voor elkaar krijgen is de oprichting van de Jeugd Vastelaoves Raod (JVR) in 2000. Dit initiatief heeft als doel om de jeugd vastelaovend in de dorpen levendig te houden, met elkaar te overleggen en te helpen waar nodig. Met de vier wijze mannen als roergangers op de achtergrond, zorgt deze club mensen ervoor dat de kerkdorpen elkaar versterken en dat de jeugd vastelaovend kan blijven vieren op de dorpen. Jan: ‘Elkaar helpen, elkaar bezig zien, lol maken, leren van elkaar en samen zijn; dat is waar het om draait. ´

    De vier bedenken telkens weer nieuwe zaken. Mooi voorbeeld is de bolderkaractie, er worden voor de dorpen bolderkarren ter beschikking gesteld die gebruikt kunnen worden voor in de optocht. Een initiatief wat tot op de dag vandaag zijn vruchten afwerpt, ook op andere plaatsen in Limburg Tijdens de Grieze Wieze jaren is Jan ook nog eens 11 jaar lid geweest van de Senaat. Een rol die hij met verve vervuld heeft en waar hij de verbinding wist te leggen tussen deze wijze mannen en de initiatieven die hij ontplooide. Wat zorgde voor een mooie kruisbestuiving van kennis en kunde.

    Nu Jan wat ouder wordt, neemt hij een stap terug bij de initiatieven waar hij bij betrokken is. Maar hij blijft zich inzetten voor de vastelaovend, bijvoorbeeld door het adviseren van andere clubs en het werk aan het museum in de hal. Jan: ‘ik zal me altijd blijven inzetten op de achtergrond.’

    De Bronzen Piëlhaas wordt op 19 januari tijdens Circus Mök uitgereikt.

    Terug

    {content_title}

    {content_content}