Schrijf je in voor de optocht 2017
 • {content_title}

  {content_content}

  {content_title}

  {content_content}

  Liedje

  Kemissie Liedje

  Deze commissie gaat als sinds jaar en dag door het leven als Kemissie Liedje en heeft binnen Vastelaovesvereniging de Piëlhaas als belangrijkste doel het Venrayse vastelaoveslied te promoten en hiermee een belangrijk stukje cultuur in stand te houden. In 1966 verscheen het eerste vastelaovessingeltje. Sindsdien zijn we door de jaren heen, via het cassettebandje, naar de Vastelaoves-CD geëvolueerd. In het seizoen 2018- 2019 wordt voor de laatste keer een cd geproduceerd!

  Voordat echter deze prachtige Rooyse CD bij alle vastelaovesvierders en muziekliefhebbers uit de muziekinstallaties galmt, gaat er eerst nog 'heel veel water door de Maas'. Zodra op dinsdagavond om 00.00 uur de Vastelaovend op het bordes van ’t Oude Gemeentehuis op emotionele wijze wordt afgesloten, begint de kemissie Liedje alweer aan het nieuwe seizoen...

  Jaarlijks zo’n vastelaoves-CD produceren, presenteren en verkopen, wat betekent dat nou eigenlijk? In hoofdlijnen komt dat allemaal tot stand aan de hand van onderstaande activiteiten...

  Werving en selectie nieuwe vastelaovesliedjes
  Terwijl de lente nog zijn intrede moet doen en de dagen heel geleidelijk aan weer wat gaan lengen worden zangers/tekstschrijvers/componisten langzaamaan ‘uit hun winterslaap’ gehaald. Via onze Pielhaassite, via mailing, social media (Facebook/Twitter) en regionale bladen probeert de kemissie weer iedereen enthousiast te maken om in die pen te klimmen en dé Vastelaoveskraker van het nieuwe seizoen te schrijven. Inschrijving geschiedt uitsluitend digitaal via een speciaal daarvoor aangelegd e-mailadres: liedje-inschrijving@pielhaas.nl . Inschrijftermijn sluit dan op de 1e zondag van juni om 11.11 uur. Jaarlijks zullen tijdens het Liedjesfestival (eind september) maximaal 11 liedjes de strijd met elkaar aangaan. Dit houdt in dat, zodra er 12 of meerdere inzendingen binnenkomen, er een Voorselectie gehouden zal worden. Deze Voorselectie zal al 2 weken ná sluiting van de inschrijftermijn plaatsvinden. Na deze Voorselectie zijn de 11 finalisten van het Liedjesfestival bekend!

  De weg richting het Liedjesfestival

  Zodra de 11 finalisten definitief zijn, kunnen de arrangeurs aan de slag om van de ingezonden teksten en melodielijnen mooie arrangementen te schrijven. En terwijl 90% van de bevolking heerlijk op terras of strandbedje geniet van de zomerzon, wordt er door de artiesten en muzikanten hard gerepeteerd om hun lied te laten klinken als een klok, om dan natuurlijk uiteindelijk te kunnen stralen op dat podium tijdens het Liedjesfestival...

  Deze gezellige avond is niet meer weg te denken onder het Venrayse vastelaovespubliek. Een avond vol muziek, gezelligheid en gezonde spanning, waarin de 11 artiesten, onder begeleiding van een door kemissie liedje samengesteld combo, alles uit de kast halen om op het einde van de avond als 1 van de 4 winnaars uitgeroepen te worden. Deze winnaars worden gekozen door een vakjury ( 5 stemmen), een publieksjury (1 stem).

  Opname van de CD
  En dan begint voor de 4 winnaars het echte grote werk! De 4 winnende nummers worden  gearrangeerd door  en opgenomen bij het alom bekende Marlstone Music. Deze platenmaatschappij is de grootste speler op de markt in Limburg. Marlstone is garantie voor een heerlijke Limburgse vastelaovessound. Veel LVK-nummers komen voort uit deze studio in Bunde. Eind oktober vertrekken alle artiesten en kemissie Liedje gezamenlijk naar het zuiden om daar dan hun liedje in te gaan zingen. Een prachtige ervaring, die je gewoon mee moet maken!!!

  En daarmee is de nieuwe vastelaoves CD weer klaar voor verkoop? Niets is minder waar! Ook verschijnt er jaarlijks, naast de 4 winnende liedjes, een prachtig 2e gedeelte op de CD. Ieder jaar weer een uitdaging voor de kemissie om hiermee de vastelaoves CD nog aantrekkelijker te maken. Hierbij een kleine opsomming wat de afgelopen jaren zoal op de CD is verschenen: Oewiee met hun eigen ludieke repertoire, De Rooyse Hofkapel, Bubs die allen de oude vastelaovesliedjes op hun eigen ludieke wijze in een ander jasje goten, de Venrayse kerkdorpen met hun eigen ‘dorpslied’ en nog veel meer! En dat allemaal belangeloos. Geweldig om met zo’n club mensen te mogen samenwerken die het gewoonweg een eer vinden om op de Rooyse vastelaoves CD te mogen schitteren, iets om trots op te zijn.

  En vergeten we vooral niet, dat het oog ook wat wil! Al verschillende jaren staat studio Spinazie garant voor een schitterend mooi ontwerp van onze CD-hoes. En ook dat weer geheel belangeloos.

  Presentatie/Uitreiking 1e exemplaar en verkoop nieuwe Vastelaoves CD

  Al sinds jaar en dag organiseert de Piëlhaas op de 1e zondag ná de 11e van de 11e de Hazepaeper. Deze zondagmiddag staat garant voor gezelligheid voor jong en oud en mag gezien worden als een mooi begin van het nieuwe vastelaovesseizoen. Belangrijkste onderdeel voor kemissie Liedje tijdens deze Hazepaeper is de uitreiking van het 1e exemplaar van de nieuwe vastelaoves CD aan een persoon/groep/vereniging die voor kemissie Liedje veel heeft betekent. Met deze uitreiking wordt meteen het officiële startschot gegeven en kan de CD-verkoop beginnen.

  Via verschillende kanalen gaat de kemissie aan de slag om ‘hun product’ aan de man te brengen. De CD’s komen te liggen op verschillende verkooppunten in Venray en haar kerkdorpen. Huis aan huis verkoop, verkoop tijdens Prinseproklemasie en Cirkes Mök en ga zo maar door. En zeg nu zelf, eenieder die de vastelaovend een warm hart toedraagt, wil toch ook ieder jaar weer eigenaar zijn van deze prachtige vastelaoves-CD, een stukske Rooyse cultuur, waar wij als kemissie Liedje ieder jaar weer gruwelijk trots op zijn.

  Leden van Kemissie Liedje
  De kemissie bestaat momenteel uit de volgende personen:

  • William Arts
  • Stan de Bruijn
  • Loes Elbers
  • Ruud Engelen
  • Kars van den Heuvel
  • Davey Janssen
  • Maurice Janssen
  • Patrick Janssen
  • Koen Mijnster
  • Paul Raedts
  • Paul Rutten
  • Rens van Veghel
  • Anke Wijnands
  • Lotte van der Weiden

  Muzikale groeten van Kemissie Liedje, en tot ien ‘t veld!!

  Kemissie Kiender Liedjes Festival

  Droom jij er ook van om net als Björn en Mieke, Pruuf Mar, Verrekes Moj of andere
  Limburgse Vastelaovesartiesten op het podium te staan,
  zorg dan dat je er dit jaar bij bent!  Elk jaar in november vindt het Kienderliedjes festival plaats. De plek waar jong talent
  van Venray een podium heeft om hun eigen carnavalsliedje te zingen!
  Met veel plezier presenteren kinderen hun eigen gemaakte liedje; alleen, als duo of
  in een groepje. Het kan allemaal!
  Voor kinderen dé opstap om mee te doen met het Venrays lied. De kemissie staat
  klaar voor de kinderen om er in eerste instantie een leuke middag van te maken,
  maar ook om te ondersteunen zo nodig. Vele kinderen gingen jullie voor, zoals
  Feest-J de, Glittermegjes en Jens & Mees.


  Meer weten? Stuur dan een mail naar kinderliedjesfestival@gmail.com.
  Niet meedoen maar wel komen kijken? Houd de socials in de gaten!


  Muzikale groet,


  Annelieke Staal
  Maik van den Broek
  Pim Fleurkens
  Marcel Kessels
  Chantal van Veghel
  Max Volleberg
  Loes van den Boom