Schrijf je in voor de optocht 2017

 • Warning: Attempt to read property "content_title" on bool in /data/cms/releases/460/core/core/core.func.php on line 2069

  Vorstenroad

  De vorstenraad in Venray is een goed functionerend overlegorgaan voor alle carnavalszaken.

  De oprichting kwam voort uit gekrakeel. Voordat er in de meeste kerkdorpen een carnavalsclub was, kwam De Piëlhaas naar de dorpen om de feestvreugde te verhogen. Daarvoor, en voor de organisatie van de optocht, dienden de dorpen een dubbeltje per bezoeker van carnavalsavonden af te dragen.

  Ondanks het feit dat het geld werd geïnd door een politieman, werd er flink gesjoemeld.

  De agent werd met een paar borrels in het café zoet gehouden, het aantal bezoekers werd steevast veel te laag aangehouden. In 1967 vond de Venrayse vastelaovesvereniging het welletjes en eiste een bijdrage van 200 gulden per dorp. Waarop uit Castenray werd gemeld: "De Piëlhaas kan 250 gulden krijgen als ze wegblijft." Toen besefte iedereen dat het zo niet verder kon. Er werd tot overleg besloten tussen vorsten en voorzitters. De spreekbuizen van de carnavalsclubs.

  De vorstenraad was geboren en deze heeft geleid tot een goede onderlinge verstandhouding en samenwerking tussen de Venrayse verenigingen.