Schrijf je in voor de optocht 2017

    Boerebrulleft

    Al sinds het bestaan van onze vereniging wordt ook elk jaar de boerenbruiloft gevierd. Dit vindt, zoals op veel plaatsen in Noord Limburg, op dinsdag tijdens de vastelaovend plaats. Jarenlang werd de bruid of bruidegom gekozen binnen een bedrijf of vereniging en werd gezamelijk de bruiloft georganiseerd. Sinds 2001 ligt de keuze voor het bruidspaar echter bij Kemissie Boerebrulleft. Door een breder gezelschap op de been te zetten is de kemmissie er van overtuigd een grotere achterban en daarmee een groter publiek op vastelaovesdinsdag te creëren.

    Uitkomen boerengezelschap

    Vanaf 2022 wordt het boerengezelschap gepresenteerd aan het grote publiek tijdens ‘Rooj, dat kumt goeëd uut’. Middels een leuke en vlotte uitkom act worden alle rollen gepresenteerd. Daarna gaat de vastelaovestrein rollen tot aan vastelaovesdinsdag. Het bruidspaar is vanaf deze dag bij alle officiële Pielhaas momenten in vol ornaat aanwezig.

    Het boerengezelschap

    Waar bestaat een boerengezelschap uit? Elk jaar wordt voor de boerebrulleft een bruidspaar bruid en bruidegom gevraagd. Zij stellen samen een echte boerenfamilie samen. Deze bestaat uit een opperboer, ook wel de spreekstalmeester. Verder bestaat het gezelschap uit de ouders van de bruid en bruidegom, twee getuigen aan beide kanten en het gezelschap wordt vergezeld door twee sjampieters, ook wel de wachters/ bewakers van het gezelschap. 

    De Boerebrulleft

    Op vastelaovesdinsdag wordt de boerebrulleft gevierd bij de Piëlhaas. De dag begint met het ophalen van de bruid. Hierna volgt er een stoet richting het schouwburgplein in Venray waar volgens gezamenlijk wordt ontbeten. Ook zijn hierbij de genodigden van het bruidspaar aanwezig. Rond de klok van 14.11uur wordt het boerenbruidspaar in de onecht verbonden. Hierna volgt er een groot feest op de pleinen buiten. 

    De commissie heeft verder als taak om de dag rondom de trouwerij kleur te geven. Wanneer alle officiële taken erop zitten kan het feest écht losbarsten. Een voorbeeld hiervan is de vastelaoveskantus die inmiddels in Venray niet meer weg te denken is. Verder zijn ze ook betrokken bij evenementen als Rooj dat kumt goed uut en organiseren ze Hazinnenaovend.

    De commissie kent de volgende hoofdtaken:
    • Begeleiden Bruidspaar & opperboer
    • Organisatie Boerebrulleft & Trouwerij
    • Organisatie Vastelaoveskantus


    Kemmissie Boerebrulleft bestaat uit:

    Bjorn Janssen  (Voorzitter)
    Guus Derks (Sik)
    Joris van Woezik (Caentekel)
    Kris Derks (begeleiding gezelschap)
    Maartje van Berlo (begeleiding gezelschap)
    Maikel Boom (organisatie Boerebrulleft)
    Nancy Janssen (organisatie Boerebrulleft)
    Harold Jacobs (organisatie Boerebrulleft)
    Sjoerd Michiels (organisatie Boerebrulleft) 
    Ruud Mijnster (organisatie Vastelaoveskantus)
    Bas de Keijzer (organisatie Vastelaoveskantus en PR)
    Roy Weijs (organisatie Vastelaoveskantus)
    Evelien Derks (Hazinnenaovend)
    Patricia Spruncken (Hazinnenaovend)