Het ontstaan van Vastelaovesvereniging De Piëlhaas
Vastelaovesvereniging de Piëlhaas is opgericht in januari 1939.
Voor de oprichting van de Piëlhaas wordt er echter ook al volop vastelaovend gevierd in Venray.
Regoniaal weekblad de Peel en Maas maakt in 1889 voor het eerst melding van het vieren van vastenavond. In dat jaar vierden de Venray het feest der feesten met een optocht.
Vanaf 1898 maakt Peel en Maas bijna elk jaar melding van een vastelaovend viering. Dit gebeurt eind negentiende eeuw op initiatief van individuele ondernemers of bestaande verenigingen. Ze willen iets voor de bevolking organiseren om naast het werk ook te kunnen ontspannen. Zo zijn in 1898 Rijwielclub Ramos, fanfare Euterpe en handboogvereniging Diana verantwoordelijk voor de organisatie. In latere jaren is Schutterij 't Zandakker vaak de vereniging die bij de organisatie betrokken is.
In het begin van de twintigste eeuw wordt er ook volop gevierd maar niet elk jaar. Vaak heeft dit te maken met inmenging van de overheid, wat tot verhitte discussies leidt tussen de burgers en de overheid. In 1922 bijvoorbeeld stelt burgemeester Oscar van de Loo een hard verbod op, de vastelaovesviering is dat jaar dus verboden. Het pressiemiddel wat gebruikt werd was de dansvergunning. In die jaren had elke horeca zaak een dansvergunning nodig om feesten te organiseren, door deze niet af te geven voor de vastelaovesdagen betekende dat er ook geen feesten waren.
Het bloed kroop bij de inwoners van Venray toch waar het niet gaan kan en zij zochten het vertier op in Venlo, Dusseldorf of Keulen en zelfs in Brabant!
Met de oprichting van de vereniging 'Venray Vooruit' begint officieus de kentering in de organisatie van de Vastelaovend.
Deze vereniging, onder leiding van dierenarts Sala, wordt in 1938 opgericht om het publieke leven in Venray meer leven in te blazen.
Bij hotel de Keizer in de Paterstraat voeren zij gesprekken met burgemeester Janssen over het op poten zetten van een commissie die de vastelaovend organiseert. Voor Venray is dit een goed initiatief omdat de mensen dan in Venray hun geld uit gaven in plaats van andere plaatsen. Burgermeester was om die reden snel akkoord en ook de deken vond dat de inwoners recht hadden op ontspanning voor de zware vastentijd.
Het eerste feestcomité wordt gevormd door Vincent Pijls, Pierre Gooren, Piet Janssen, Jan van Heyster en Karel Wijnen. Als symbool voor het comité kiezen zij de Piëlhaas en daarmee is vastelaovesvereniging de Piëlhaas in 1939 geboren. Onder leiding van Prins Con den urste (Pijls) wordt in februari van dat jaar de eerste, door de Piëlhaas georganiseerde, vastelaovend gevierd.
Het jaar daarop breekt echter de tweede wereldoorlog, in de oorlogsjaren mag er officieel geen vastelaovend gevierd worden dus dit betekent dat men tot 1946 moet wachten op de tweede 'Piëlhaas' vastelaovend.
Onder leiding van Prins Sjeng de urste (Verheugen) viert men in 1946 in een kapot geschoten Venray vastelaovend. Een bizar beeld maar ook een beeld wat de kern raakt van het feest: met een lach en een traan.
Karel Wijnen wordt dat jaar tot vorst benoemd en blijft dat maar liefst tot 1964. Hij is een begrip en is 25 jaar lid van de Raad van XI. Hij is verricht pionierswerk samen met mannen als Con Pijls, Jan Tillemans, Jac Janssen (Schejje Maon), Jan Hendriks, Petran Weijs, Jan Janssen en Wim van den Munckhof.
Vanaf de jaren vijftig gaat de vereniging professionaliseren. Zo wordt onder andere in 1968 de Vorstenraad opgericht om de samenwerking tussen de verenigingen in de kerkdorpen en Venray in goede banen te leiden en deze te bevorderen.
In de tachtiger jaren worden de zaken organisatorisch nog verder verbeterd.De vereniging groeit en bloeit, de prinsen en vorsten genieten grote populariteit onder de mensen. Belangrijk uitgangspunt is dat elke Venrayse man prins moet kunnen worden.
Vanaf eind jaren negentig/ begin jaren 2000 groeit de Piëlhaas nog verder uit tot een professionele organisatie met haar vele commissies en leden. De organisatiekracht wordt ook naar buiten toe uitgedragen met de organisatie van twee LVK's (2005 en 2016).
Deze organisatie kracht is begin af aan en tot op de dag van vandaag bepaald door de leden van de Piëlhaas en hun betrokkenheid. De Piëlhaas neemt een centrale rol in de Venrayse samenleving en is trots op haar lange historie en deze zal nog veel langer worden.