Schrijf je in voor de optocht 2017

 • Warning: Attempt to read property "content_title" on bool in /data/cms/releases/470/core/core/core.func.php on line 2149

  Nieuws

  Bjorn & Mieke ontvangen Wakkere Pielhaas

  06 november 2023

  Bjorn & Mieke ontvangen Wakkere Pielhaas

  Bjorn & Mieke ontvangen Wakkere Pielhaas: ’11 jaar met trots ambassadeur van en voor Venray’

  Het bestuur van vastelaovesvereniging de Piëlhaas kent ‘de Wakkere Piëlhaas’ dit jaar toe aan Bjorn & Mieke. ‘De Wakkere Piëlhaas’ wordt uitgereikt aan een persoon, personen of vereniging die zich onderscheidt/onderscheiden, op educatief of charitatief gebied.

  Het onbevangen begin

  Bjorn En Mieke beginnen min of meer toevallig aan hun carrière binnen de Venrayse/Limburgse Vastelaoves muziek wereld. Ze worden door Jules Reivers en Roel Gommans benaderd of het ze leuk lijkt om mee te doen aan het Venrayse liedjesfestival. Dit lijkt ze leuk om te doen en het succes wat volgt is geschiedenis.

  Ook al is dat al vaak verteld, dit begin tekent Bjorn & Mieke en het effect wat ze met hun muziek hebben. Het begint altijd vanuit een soort onbevangenheid en lol en juist dat maakt het herkenbaar voor vele mensen.

  Bij optredens willen ze, buiten kwaliteit leveren, dan ook vooral lol hebben en dit overbrengen op het publiek. Mieke: ‘We zijn er vang begin af aan vol voor gegaan, ook al stonden we voor € 11,11 drie keer een andere versie van Os Bestaon te zingen. Bjorn: ‘Doel was altijd dat we er alles aan deden om de zaal op zijn kop te zetten.

  Succes, maar nog steeds staan de lol en het gunnen voorop

  In hun 1ste jaar hebben ze direct succes, met onder andere deelname aan het LVK. De jaren erna is het flink aan de weg timmeren binnen het Limburgse; Venray is altijd de thuisbasis waar het goed voelt en waar ze zich gesteund voelen. Ze merken dat het Venrayse publiek trots is en mee leeft. Ze zijn een uithangbord voor de Venrayse muziek en daarmee het Venrayse dialect, iets wat er lang niet geweest is. Mieke: ‘je doet het met heel Venray, het één heeft het ander nodig.’ Ondertussen hebben Bjorn en Mieke, en het team er achter, duidelijk voor ogen wat voor hen belangrijk is; lol hebben, hard werken en kwaliteit leveren en vanuit die factoren doorgroeien. Het moet echt zijn en geen act worden. De kwaliteit zoeken ze bij andere Venraynaren; of het nu gaat om clips maken of kleding, het team rondom het duo bestaat uit een uit de hand gelopen vriendengroep uit de gemeente Venray. Deze combinatie blijkt een succesformule: het zorgt ervoor dat ze na een aantal jaren een vaste waarde worden op het LVK, en uiteindelijk het LVK winnen. Ze wakkeren hiermee een wind aan die door Limburg begint te waaien en nog steeds waait. De Venrayse muziek en daarmee het dialect staat volledig op de kaart in heel Limburg. Een succes dat afstraalt op alle mensen die betrokken zijn en ook op het publiek. Venray laat zien dat het er toe doet en dat maakt de mensen trots.

  Bjorn: ’Een tijd werd het Venrayse dialect als handicap gezien. Dat is niet waar. Je moet goede artiesten hebben, met goede nummers en voor continuïteit zorgen. Dat is wat er de afgelopen jaar gebeurd is en waar wij, met vele andere Venrayse artiesten, een onderdeel van zijn.’

  Warme band met het publiek

  De band met en het genieten van het publiek is waar het voor Bjorn en Mieke uiteindelijk allemaal om draait. Mieke: ’het gaat om de reactie, dat maakt je. Je moet er echt van houden om dit te (blijven) doen.’ Ze worden nog altijd geraakt door de vele brieven en mails die ze krijgen waarin staat wat hun muziek met mensen doet. En uiteraard ook tijdens optreden merken ze dit. Waar mogelijk ondersteunen ze initiatieven waar ze vanuit hun muziek iets kunnen doen voor een ander. Bjorn: ‘het kunnen kleine dingen zijn waarmee je veelt kun doen voor anderen.’

  Bijzonder is dat van begin af aan hun muziek het heel goed doet bij kinderen, iets wat beiden heel belangrijk vinden. Op deze manier kunnen ze de liefde voor de vastelaovend aanwakkeren en het zorgt ervoor dat alle kinderen al vroeg met het Venrays dialect in aanraking komen. Het team houdt hier ook bewust rekening mee, teksten worden bijvoorbeeld zo geschreven dat het ook altijd geschikt is voor kinderen en de clips moeten leuk zijn voor kinderen.

  Bjorn en Mieke: ‘Kinderen zijn de cultuurbewakers van de toekomst, voor de vastelaovend en het Venrays dialect. Het is belangrijk dat zij dit van jongs af aan meekrijgen, wij hopen daar met onze muziek aan bij te kunnen dragen.’

  'De Wakkere Piëlhaas' wordt op 12 november uitgereikt in de zaal bij BRL.

  Terug